Een veulen fokken, welke keuzes moet je daarbij maken?

Fokdoel

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf na te gaan met welk doel je een veulentje wil fokken. Wil je een rastypisch topveulen fokken die hoge ogen gooit op de stamboekkeuring? Of wil je misschien gewoon en leuk toekomstig recreatie paardje met een goed karakter en vind je een stamboekpapier minder belangrijk? Dit zijn de eerste vragen die een merriehouder zichzelf moet stellen.

Fränzi en veulen Dex, 2022

Bij het zoeken naar een passende hengst is aandacht voor de afstamming het allerbelangrijkst. Omdat het ras in de 70’er jaren bijna was uitgestorven, is de genetische basis van het ras smal en het risico op inteelt groot. Daarom moet je altijd goed kijken naar de afstamming van je merrie en zoeken naar een hengst die zo weinig mogelijk verwantschap heeft met de merrie.

De eerste letters van hengstennamen corresponderen vrijwel altijd met de bloedlijn waar ze uitkomen. Maar let op, want je moet niet alleen kijken naar de hengst zelf, maar ook naar de voorouders van zijn vader en moeder. Er moet zo weinig mogelijk overlap zitten in alle voorouders van jouw merrie en de hengst die je kiest. Zo zitten bijvoorbeeld de hengsten Retter (’77) en Moritz (’83), en Merkur (’69) bij heel veel Schwarzwälders in de voorouders. Als deze hengsten ook voorouders van jouw merrie zijn, moet je dus goed opletten.

Wat ook een rol bij de hengstkeuze kan spelen is wat voor papier je bij de merrie hebt. Merries die zijn opgenomen in Stamboek 1 (zie stempel/sticker in het paspoort) zijn het meest geschikt voor de topfokkerij. In stamboek 1 worden alleen merries opgenomen die voldoen aan alle eisen qua exterieur (maten, bouw, gangen) en afstamming. Merries die niet aan al die eisen voldoen, komen in stamboek 2.
Als een stamboek 2 merrie wordt gekruist met een stamboek 1 hengst, dan kan een merrieveulen daaruit wel weer in stamboek 1 komen, mits ze op 3-jarige leeftijd aan alle eisen voldoet. Een hengstveulen uit zo'n combinatie kan nooit stamboek 1 hengst (=dekhengst) worden. Zo'n hengstveulen is dus voorbestemd als ruin en gebruikspaard. Een optie zou nog kunnen zijn om niet raszuivere paarden te dekken.


Afstamming en inteelt

Om het ras te in stand te houden en te verbeteren is het heel belangrijk dat er veel veulens van goede kwaliteit (en dus met een zo laag mogelijk inteeltpercentage) bij komen.

Naast het risico van inteelt, hebben wij ook te maken met een erfelijke spieraandoening. Bepaalde rassen blijken steeds meer last te hebben van genetisch defect waardoor spierproblemen ontstaan (PSSM). Gelukkig zijn de meeste Schwarzwälder Fuchs hengsten hier inmiddels op getest. Meer hierover kun je lezen onder PSSM.

Wij kunnen een proefstamboom maken

Heb je een hengst op het oog en zou je willen checken of je een optimale keuze maakt voor jouw merrie? Daar kunnen wij, vanuit ons fokkersnetwerk bij helpen. Wij kunnen via het programma ZooEasy een proefstamboom maken van jouw merrie en de beoogde hengst om te zien wat het inteeltpercentage wordt.

Wij hebben dan wel een goed leesbare scan nodig. Het liefst van de Eigentumsurkunde en als u deze niet heeft van het paspoort. Maakt u een scan van het paspoort, controleer dan of de gegevens (ook bij de vouw!) goed leesbaar zijn.

Aanvraagformulier proefstamboom

Bloedlijnen

Er zijn zes bloedlijnen: de D-, F-, de M- de R-, de W- en de V- lijn. De meeste Fuchsen hebben dus een naam die begint met een van deze letters! Van sommige bloedlijnen is bekend dat ze meer temperamentvolle dieren voortbrengen, zoals bijvoorbeeld de R lijn. Zo’n hengst wil je misschien kiezen als je uit een wat luxere merrie een toekomstig sportpaardje wil fokken. Kortom: bedenk wat je fokdoel is en realiseer je dat het fokken van een rastypisch topveulen veel geld en moeite kost.


Met welke letter moet de naam beginnen van je veulen

In de Schwarzwälder Fuchs wereld is het de gewoonte dat een merrieveulen een naam krijgt met de beginletter van moeders naam en een hengstveulen een naam krijgt met de beginletter van vaders naam.