Schwarzwälder Fuchsen zijn er niet veel. Er zijn er over het algemeen niet veel te koop, zeker in Nederland niet. Op sites als ehorses kun je ze wel vinden, vooral in Zuid-Duitsland. Of zoek op bijvoorbeeld op Schwarzwälder Kaltblut verkaufspferd.
Uiteraard is het lastig om een paard op afstand te kopen. Het alternatief is om naar Zuid Duitsland te rijden en dat gaat natuurlijk gepaard met de nodige reis- en verblijfkosten. Om een paard binnen Duitsland te vervoeren heb je een gezondheidsverklaring nodig van een Amtstierartzt. Dat kost ongeveer 100 euro. Als je daar je reiskosten bij optelt dan moet je al gauw rekenen op 500 euro extra kosten bovenop de prijs van een paard.

Dit is precies de reden waarom uit Duitsland geïmporteerde Schwarzwälders die in Nederland worden aangeboden gemiddeld duurder zijn dan de Schwarzwälders die op ehorses en andere websites aangeboden worden. Het selecteren en transporteren van Schwarzwälder Fuchsen uit Duitsland kost tijd, geld en moeite.

De meest bekende aanbieder van Schwarzwälder Fuchsen is de Schwarzwälder Fuchs Stoeterij Nederland. Daarnaast zijn er een aantal fokkers actief in Nederland.

Waar moet je op letten

Als je een Schwarzwälder Fuchs wil gaan aanschaffen moet je op de volgende dingen letten:

  • Paardenpaspoort
    Bekijk of de Schwarzwälder overeenkomt met de beschrijving en aantekeningen in het paspoort.
    Controleer of het paspoort is uitgegeven door een erkend stamboekbureau, bijvoorbeeld Pferdezuchtverband Baden-Württemberg e.V., Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen E.V., Rheinisches Pferdestammbuch E.V., Verband der Pony- und Pferdezüchter Hessen e.V..

  • Chipnummer
    Het chipnummer van het paard moet overeenkomen met het chipnummer in het paspoort. De keuringsdierenarts controleert op de aanwezigheid van de chip en controleert of beide nummers gelijk zijn.

 
  • Registratie stamboek
    Als je een merrie gaat kopen waar je een rastypisch topveulen mee wil fokken is het verstandig om te checken of de merrie staat ingeschreven in het stamboek, bij voorkeur in Stutbuch 1.

    Na de keuring wordt dit normaal gesproken in het paardenpaspoort vermeld met een stempel of sticker.

  • Eigentumsurkunde
    In Duitsland is de Eigentumsurkunde het bewijs dat jij de eigenaar bent. Deze ‘urkunde’ kan je zien als het vroegere kentekenbewijs deel 1 (eigendomsbewijs/paardenpaspoort) en deel 2 (overschrijvingsbewijs/Eigentumsurkunde). In Nederland is de Eigentumsurkunde geen bewijsstuk.

    Dit ligt anders in Duitsland! Het komt voor dat de verkoper de Eigentumsurkunde niet kan overhandigen, omdat deze is kwijtgeraakt. Dit levert geen probleem op, maar wel als een merrie wordt ingeschreven voor stamboekopname (of haar veulen voor de veulenregistratie). Het Duitse stamboekbureau controleert namelijk of in hun administratie de eigenaar gegevens overeenkomen. Zo niet, dan mag de merrie niet deelnemen voordat je via een notaris in Duitsland een Eigentumsurkunde hebt gekregen.

    Voor ruinen heeft de Eigentumsurkunde in Nederland dus weinig betekenis, omdat er niet mee gefokt kan worden. Een paspoort is dan voldoende.

  • Bloedlijnen
    Kijk altijd goed naar de afstamming van het paard om je er van te verzekeren dat het inteeltpercentage niet te hoog is. Je mag ons altijd vragen wat het inteeltpercentage en verwantschapspercentage is. Dit kan via dit aanvraagformulier. Via het programma ZooEasy kunnen wij dit voor u uitrekenen.

  • Africhtingsniveau
    Als er gezegd wordt dat het paard is aangespannen, dan stelt dat vaak niet veel voor. Als een jong paard een keer naast een ervaren paard in tweespan is gezet, wordt dat al gauw ‘aangespannen’ genoemd.

  • Achtergrond van het paard
    Hoe meer je te weten kunt komen over de geschiedenis van het paard, des te beter. Een paard dat meerdere keren verhandeld is, kan veel stress hebben gehad.

Na aanschaf

  • Gewenning. Geef het paard de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Denk niet dat je er zo maar mee weg kunt rijden, ook niet met een ervaren paard. Bouw de activiteiten langzaam op.

  • Zorg voor passende huisvesting. Een Schwarzwälder Fuchs wordt absoluut ongelukkig van veel op stal staan. Het zijn sobere paarden die goed buiten kunnen staan in weer en wind en die beslist geen dekens nodig hebben om warm te blijven!

  • Voer het paard niet te veel en niet te weinig. Een Fuchs wordt gauw te dik. Maar een Fuchs is een koudbloed en hoeft er zeker niet uit te zien (en gevoerd te worden) als een KWPN’er. Het is nu eenmaal een wat zwaarder gebouwd paard.